Za početak, točeno pivo u Kranju

Kao i mnoge zanimljive priče i ova počinje u jednoj pivnici. Mesto dešavanja je Kranj, u Sloveniji, utorak popodne. Sedim sa dva prijatelja, pijemo drugo pivo i slučajno dođemo do priče o bitcoinima. Jedan od njih je neke pare zaradio od njih (mada ih je prodao kada su vredeli 20% današnje vrednosti), ali ono što je važnije rekao mi je da postoji berza kripto valuta koja je napravljena u Sloveniji i preko koje on trguje. Kako je to bilo da drugi put čujem za Bitstamp u istom danu rešio sam da otvorim nalog. Osnovni plan je da uložim po X EUR na tri valute i da čim zaradim 100% da prodam kriptovalute u vrednosti ulaganja i da ostalo ostavim kao free bet.

Gde i kako otvoriti račun

Kao i pre nekoliko meseci kada sam prvi put želeo da okušam sreću sa kripto valutama, otvaranje naloga izgleda jednostavno, ali završetak procesa nije. Tako da evo već 4 dana čekam da mi tamo odobre nalog iako sam im dao i ličnu kartu i sliku računa… Meni je važno da mogu da ceo proces završim online, sa sve uplatom depozita. Dakle ništa bankarski transfer, ništa slanje neke dodatne dokumentacije…

To veče sam rešio da ipak uložim pare na “crveno”. Nađem drugu berzu Cex.io (ovo je moj referal link*) i rešim da kad sam već slovencima mogao da dam sve moje podatke, mogu i njima. Okačim ponovo sliku lične karte, selfi sa karticom (prekrijem CVC prstom)… i završim ceo proces za minut.

Kako uplatiti pare i koliko to košta

Naredni korak je bio da vidim kako sada da ja kupim nešto i šta da kupim. Ubrzo svatih da treba da prvo deponujem pare. Za to je internet kartica banke intese odlično poslužila, jer na njoj nikada nemam puno para pa ni nekih većih rizika. Prvi korak je da verifikujete vašu karticu. Skinuće vam se mala suma sa nje u rasponu od 0,00-0.99 koju treba da uneste na sledećem ekranu kako bi verifikovali da ste vi vlasnik kartice. Intesa mi je poslala SMS odmah tako da sam verifkaciju prošao bez problema, ali mi je jedan prijatelj rekao da je imao problema jer je krenuo verifkaciju i zaboravio na to pa mu je berza skidala više puta isti taj mali iznos dok je on pokušavao da uplati depozit. Svaki put kada skinu mali iznos oni ga i storniraju, isto kao Paypal.

Minimalna suma za ulaganje je 20 EUR, ali takođe postoji još provizija od 3.5% + 0.25 EUR. Kao što sam rekao, ovo je uputstvo za apsolutne početnike, pa sam tako i ja naivno uplatio minimalnu sumu u nameri da kupim Etherijum (ETH).

Prva kupovina

Na prvom ekranu Buy/Sell to nije bilo moguće, jer sam morao da kupim bar 0.1 ETH što je ~55 EUR€ u tom trenutku. Naravno ja te pare nisam imao.

U gornjem meniju imate opciju Trade. Potom dole izaberete Market i onda možete i da kupite manje od 0.1 ETH. Ima tu par fora. Prva je što sa Marketom je možete instant i da kupite i da prodate po nekoj proračunatoj srednjoj vrednosti berze na osnovu prethodnih x transakcija na berzi. Ovo je super jer se sve odmah završava. Uslovi su nešto lošiji nego da dajete naloge za kupovinu i prodaju.

Isprobajte sajt pre nego što bilo šta kupite. Proverite koje su minimalne količine za kupovinu i prodaju valute koja vas zanima.

Druga fora je u tome što je minimalna količina za prodaju ETH-a 0.1. Samim tim mojih 0.034 je potpuno bezvredno i neupotrebljivo. Dakle idemo ponovo da uplatimo još 40 EUR. Sada sam dokupio ETH do iznosa od 0.11. Dakle mogu i da ga prodam. Jupi! 🙂

Nego ovo baš lepo radi, mogao bih ja da uplatim još para pa da uložim u neku valutu koja ima veliki rast prethodnog dana. Tako odlučujem da uložim još 50 EUR. Dakle ukupno ulaganje je 110 EUR u tom trenutku Odlučujem se za valutu Ripple (XRP) koja je porasla 40% prethodnog dana i skočila sa nekih 0.2 na 0.3 EUR. Sve se ovo dešava i dalje iste te noći oko 1 ujutru. Da ne zaboravim da je fee za svaku transakciju oko 0.2-0.25%.

Ako hoćete da se igrate sa malo para probajte Ripple. Minimalno ulaganje kod njega je oko 7 EUR u ovom trenutku.

Te noći sam malo teže zaspao i svako malo gledao kako se kreću valute, jer ovo mi je apsolutno prvo ulaganje para u neke na neku berzu u neke “(e)hartije od vrednosti”.

U sredu pričam sa drugarima na poslu i Trajko takođe počinje da ulaže u kripto valute, isto kombinacija ETH i XRP. Ovo je posle bilo presudno da bih zaradio pare 🙂 Te večeri pokušavam da uložim još 90 EUR ali mi je kartica odbijena 5 puta. Iste večeri je ETH vredeo oko 0.43 i po njoj ga je Trajko kupio. Narednog jutra, u četvrtak najzad uspevam da uplatim 90 EUR. Dakle trenutno stanje je 200 EUR ulaganja. Kupujem ETH po 0.7. Vidim da ETH malo raste u poređenju sa XRP i odlučujem da ga prodam i da kupim za sve pare XRP. Dakle sada mi je sve na jednoj valuti. Gledam koliko trenutno vredi moje ulaganje i iznos je oko 270 EUR. Iskusniji drugar i bankar Neša savetuje da odmah sve prodam. Naravno da ga ne slušam 🙂

Lekcija - Meni se isplatilo i za igranje je ovo ok, ali ni za šta više. Uvek ulažte u različite stvari da bi disperzovali rizik.

Naravno cena počinje pada… Počinjem da se nerviram, ali dobro. Kada sam ušao u celu priču bio sam spreman da sve izgubim. Takođe zahvaljujući ulaganju od prvog dana još uvek sam u nekom malom plusu. Ovo je isto kao kazino, kada ste ušli u njega sa param u džepu, vi te pare više nemate 🙂

Te večeri Trajko i Šuja mi javljaju da je XRP prešao 1 EUR. Eeej, u jednom danu je porastao još 40%. Dakle od srede u 1 ujutru do četvrtka u 22h je cena sa 0.3 stigla do 1.23. Ludo zar ne!

Prodaj odmah!

Trajko mi javlja da je prodao sve po 1 i da je zaradio duplo! Daće svu zaradu ženi da bi imao dobru karmu i izaći iz priče 🙂 Šuja isto prodaje svoje (bar smo tako mislili). Svi mi sa iskustvom od 2 dana 🙂

Pokušavam da kliknem na dugme prodaj, trenutna vrednost moje investicije je oko 400 EUR. Ali šta ako još poraste… Nekoliko puta odugovlačim sa prodajom. Te neću na telefonu, na laptopu ću. Te da uradim još samo ovo… Na kraju rešavam da je sve ovo bila samo igra i da kao što sam i hteo izvučem pare koje sam uložio pa da potom ostavim ostalo kao free bet.

Agonija počinje

Cena je 1.23 EUR. Pokušavam da prodam po 1.3. Ne uspevam…. Cena počinje da pada. Smanjujem na 1.18. I dalje ne uspevam da prodam. Gledam o kojim se zapravo iznosima radi i skapiram da sam ja svakako dobar i da se ne zajebavam  jer se radi o par evra:) Tako da gledam po kojoj ceni je dat nalog za kupovinu. Bila je 1.08 EUR. Prodajem za 210 eur. Super izvukao sam pare! Želim da ostavim ostalo za igranje ali… kapiram da je bolje da ostvarim lepo profit nego da se zezam. Shodno tome prodajem XRP još za 110 EUR XRP. Sada na računu imam 315 EUR i još 80 XRP.

Naredno jutro se budim sa zebnjom da li sam pogrešio. Koliko sada vredi XRP. Možda 2 EUR? Možda 1.5 EUR? Istina je da je pao na 0.67. Manja cena od one po kojoj sam kupovao. Mnogo manja od one po kojoj sam prodao. Imao sam puno sreće!

Izvlačenje para… i dalje ih čekam

Pokušavam sada da izvučem pare sa berze na moju karticu. Naravno, berza javlja da imaju problema sa izvlačenjem para na karticu… Nema ni opcije za karticu. Već počinjemo da se smejemo ortak i ja kakvi smo magarci. Dali smo pare koje ne možemo da uzmemo. Ipak kasnije te večeri sam uspeo da pošaljem zahtev za prebacivanje para. Taxa je 3.8 EUR. Pare i dalje čekam. Valjda će biti uskoro 🙂 Mada ponovo nema opcije za povlačenje para preko kartice…

Za mene je sve ovo bilo jedno sjajno iskustvo ali svakako ne savetujem nikome da se upušta u nešto ovako ukoliko nije spreman da sve pare izgubi. Ja nisam puno čitao i učio. Znam ljude koji su u ovome mnogo ozbiljniji od mene pa se nadam da će se javiti i ovde 🙂

Za sva pitanja tu sam 🙂

*Referal link za Cex.io znači da ako se registrujete preko njega 30% od transakcionih troškova (onih ~0.2%) ide meni