Zaposlen, kao da nisi, mada jesi

Kako sam poslednjih godina sve više u kontaktu sa mladim ljudima iz IT industrije koji ili vode ili rade u malim timovima ili stranim IT kompanijama, sve je češća praksa i da se oni zapošljavaju putem agencije.

Sa jedne strane zvuči odlično, na bruto platu od 1500 evra, ostaje čistih ~1300, umesto nekih ~900. Što svakako nije mala razlikta, pogotovu u našoj zemlji. Deo sa kojim se ne slažem baš, jeste da je zapravo sve ostalo isto. Zdrastveno, odmor…

Razlika je u tome što sa jedne strane zaposlene preko agencije, mislim da ne štiti zakon o radu u smislu toga što je sve stvar dogovora. Sa druge strane, ako radite u firmi gde planirate da se pozivate na zakon, bolje promenite firmu.

Drugi deo priče su mlade dame, pa još ako planiraju da postanu i mame, nisam siguran kako to pokrivaju kada su u pitanju agencije.

Priznajem da mi je bilo zadovoljstvo da budem sam svoj gazda, makar na papiru 🙂

Koja su vaša iskustva sa agencijama?

Podeli 🙂Share on Facebook6Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn13Email this to someone

Author: Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Vodi razvojni tim Kaywa-e u Beogradu. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu mobilnih tehnologija.

 • vladeta

  Po meni je najveca (ne i najbitnija) razlika u tome sto su doprinosi za penziju drasticno manji, a samim tim ce i penzija biti manja. Ne verujem da ce se iko od nas najesti hleba (ili bilo cega drugog) od drzavne penzije, pa uvek savetujem da se deo te razlike koja ostane preusmeri u neki od privatnih penzionih fondova (ne zivotno osiguranje, to je totalno druga prica).

 • Mudro zboriš Vladeta, hvala 🙂

  Slažem se potpuno da od penzije se niko više, na žalost, najesti neće, ali me zanima da li postoji i mogućnost da se privatno uplaćuje tako da se pokriva bolovanje, porodiljsko… Da li znaš nešto o tome?

 • vladeta

  Nema na cemu, i drugi put.
  Ne znam detalje oko bolovanja i porodiljskog, mada sam siguran da ova privatna zdravstvena osiguranja pruzaju takvu uslugu donekle. Ipak su oni dosli sa zapada gde je sve to potrebno.

 • Privatno porodiljsko ne postoji, niti ga mozes voditi po zakonu. Bolovanje regulises sam sa sobom. Sto se tice visine doprinosa za penziono i slicno, niko te ne sprecava da prijavis sebe na veci iznos od pausala, s tim da u tom slucaju smanjujes sebi neto, sto je i logicno.

 • Pazi, ti zdravstveno i socijalno uplacujes u svakom slucaju i preko agencije to ne mozes izbeci.

 • Hvala na pojasnjenju Ivane. Slazem se da te niko ne sprecava da prijavis sebe na veci iznos, samo sto u pregovorima sa predstavnicima stranih firmi dogovara se uglavnom bruto. Ukoliko je manja firma u pitanju najcesce i objasne kako je to zapravo isto, da li radis preko agencije ili si prijavljen, samo sto ti ovako ostaje vise para. A zapravo nije bas tako.

 • Mislim da je jako pogresno gledati na svoju platu kao na neto iznos, generalno. Compensation package obuhvata generalno mnogo vise toga sto kosta firmu od neto isplacene cifre i firma kada razmislja o trosku tvog radnog mesta ne razmislja o tvojoj neto plati. Isto tako tebi u troskovima pravi zapravo razliku da li imas ili nemas firmin auto, da li imas rucak i dorucak u firmi ili ne, da li si prepusten sam sebi ili firma placa privatno zdravstveno i slicno…

  U sustini ja bih licno uvek izabrao da porez placam pausalno sa minimalnim pausalom koji mogu dobiti, jer suprotno ima 2 prednosti.

  1. Kreditna sposobnost, a kredit ne zelim da vidim u zivotu.
  2. Veca penzija, koju ne ocekujem da dozivim. 🙂

  Radije bih sam raspolagao svojim parama sto je vise moguce. 🙂

 • Potpuno se slazem da tu ima mnogo vise faktora od puke cifre. Sa druge strane koliko god ti ne zeleo da vidis kredit u zivotu, realnost je da je najvecem broju mladih do jedini put do krova nad glavom. Mi smo trenutno u dva kredita, ali za zivotne stvari. Tako da posto smo vec u tim vodama, sada i mi imamo, tj. nemamo iste razloge ko i ti za veca davanja drzavi, jer se na kraju na to svodi. Ne verujem ni ja da cu docekati penziju, tj. da ce ona docekati mene 🙂

  I jedva cekam trenutak kada plate nece biti tema, jer cemo doci do tog nivoa da su nam one u proseku dovoljno dobre da od njih mozemo pristojno da zivimo i da cemo zapravo poslove birati prema onome u sta najvise verujemo, jer samo tako mozemo i da pruzimo najvise 😉

 • Tu dolazimo do onog dela da svako raspolaze svojim novcem 🙂 ali da ne idemo sad dalje u tom pravcu..