Veliki mali trag

Poslednjih dana u nekoliko prilika sam bio učesnik u temama vezane za uspeh ljudi. Šta je to zapravo uspeh? Kako se on meri? Čemu to težimo?

Najpre sam sedeći u mom omiljenom kafiću kroz mnoštvo tema koje smo to veče prošli, dotakli se i ljudi sa televizije i “zvezda” i zvezdica iz reality show-a. Jedna od teza je da su one uspele jer su uspele da svoju karijeru pomaknu. Da one jesu bljesak ili kometa koja će da prođe brzo, ali za taj trenutak one će biti vidljive, što do tada nisu uspele.
Sedeći danas na reci i gledajući brodove naišao sam na paralelu između njih i ljudi. Prošao je jedan veliki brod i za sobom ostavio talase koji su kazivali o njegovom postojanju još dugo pošto je on izašao iz mog vidokruga. Sa druge strane tada gliser nije prošao, ali gliser brzo prođe, njegov trag brzo nestane, svi ga u trenu primete ali, kada od on i njegovog traga više nema.
Ja želim da postanem veliki brod.  Želim da učinim nešto posebno. Šta je to zaista ne znam, ali otkriću. Ne mislim da ću biti zadovoljan sa prosečnim rezultatima i poslovima, stoga stremim nečem visokom.

Hvala što deliš 🙂
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

Author: Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Head of product u LeanPay, fintechu koji pravi platformu za plaćanje na rate. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu digitalnih tehnologija.

 • lepo kaze Dzej
  http://www.youtube.com/watch?v=TXq7Rkwc6-w
  ili extremniji primer sto drugi smatraju da je neko uspeo a ono daleko od toga
  http://www.youtube.com/watch?v=bXDfsa24GXM

  sve zavisi sta je uspeh, k’o sto ti kazes
  mada, mozes ti da uspevas u svemu ali uzalud ako nemas neki cilj, neku viziju da ostvaris
  sta znaci da ti uspeh bude poput velikog broda ako ne znas sta otpilike hoces (a u zrelim si godinama, kako kazu 😉 mada, kazu i da zivot pocinje u 30oj)
  subjektivni uspeh je bitniji, ne sta drugi smatraju

  napisah ja svasta a u stvari nista 🙂

 • Sjajne pesme 🙂
  Mislim da si pogodio samu suštinu. Vizija. Upravo je to ono što je najbitnije, svi ti ciljevi treba da nas dovedu do nečega. Ukoliko nisu u svrsi ispunjavanje naše vizije onda uspešno završen cilj i nije neki uspeh zar ne.

 • Za mene je svako ostvarenje cilja uspeh, bilo da on vodi ka našoj nekoj viziji ili malo skrene sa puta. Ja konkretno ne pravim neke dugoročne planove, još nisam dobra u tome 🙂 nego zadajem sebi neke sitne ciljeve, i ko zna možda će me ostvarenje jednog od njih uputiti ka mojoj viziji.

 • zavisi sta je dugovorcni cilj
  duze od tri godine ne vredi praviti, ne znas sta sve mzoe da se desi a vecina nas smo talentovani za vise poslova 🙂 evo, npr, Prokka vec sutra moze da radi kao web dizajner 🙂

 • Najpre da poželim dobrodošlicu Malom Mačku 🙂 Dobro nam došla 🙂

  Lepo si ovo opet primetio Momo da većina nas ima talenata u nekoliko poslova (mada se ne bih složio da sam ja talentovan za web dizajn ;). Shodno tome je pitanje gde nas put može odvesti, samo ista vizija se na različite načine može dostići. Verujem da ne postoji samo jedan pravi put, već da ima mnogo tu sokaka koji nam mogu doneti mnoge lepe stvari, ali naravno i neke manje lepe. Trenutno ni ja nemam dugoročni plan pošto mi se prethodni raspršio ko mehur sapunice, ali napraviću ja novi, samo da mi se kockice slože.