bizzzKada vas neko zamoli da mu zamenite tri sijalice to izgleda kao krajnje jednostavan zadatak. Luster ima 5 mesta za sijalice i 2 su već postavljene. Ukoliko uzmete u obzir da će ta osoba koja vas je zamolila i nabaviti sijalice na vama je da se samo popnete na stolicu i zašrafite ali… Tu dolazi to preokreta u priči. Ukoliko ne radite samo sa jednom osobom već sa dve i ukoliko one međusobno nisu saglasne bićete frustrirani. Jedna priča da hoće da se sijalice sve zašrafe do kraja, druga kaže da oće samo dve… Naizgled sasvim bezazlena zamena sijalica može se pretvoriti u raspravu od nekoliko minuta.

Iz ove priče možemo izvesti nekoliko pouka. Kao nalogodavac morate imati jasnu sliku o tome šta želite da dobijete, bilo da se radi o proizvodu ili usluzi. Ukoliko ne znate šta želite ne možete to ni dobiti. Napravite bar osnovni plan koji dalje može da se razrađuje, ali u glavi treba da imate jasnu sliku završenog posla. U ovom slučaju bi to bilo 3 sijalice na jednom prekidaču i 1 na drugom.

Sa strane prodavca ili pružaoca usluga morate razumeti šta vaš nalogodavac želi. Dok vama ne bude jasno šta on zaista želi da dobije nećete ni biti u prilici da mu to ponudite. Koliko god vi dobro uradili svoj posao, ako niste razumeli njegove želje on neće biti zadovoljan. Da sam na početku pitao šta tačno žele, sve bi bilo mnogo brže i sa manje nervoze urađeno. Napravio sam osnovnu grešku: “pretpostavljao sam“, a to nikada ne donosi dobro. Umesto da pretpostavljate pitajte, biće život i posao lakši i vama i drugima.