Koliko vam je puta dan bio prekratak? Kada završite sve, mislite o tome šta vam je još sve ostalo? Ukoliko niste u ovoj kategoriji već ste uspeli da svoj život uskladite, slobodno preskočite ovaj članak. Ukoliko ne spadate ili mislite da možete još bolje da se organizujete dobrodošli ste. 🙂

Vreme kao najskuplji i najređi resurs, jer je potpuno ograničen svakome od nas, često se nemilice troši na mnoge stvari koje to nezaslužuju. Često prihvatamo gomilu stvari jer želimo da pokažemo da možemo, ujedno sebe rastrzujući na “milion” strana što nam ne dozvoljava da ni jednoj poslu u potpunosti priđemo na pravi način. U odličnom članku koji sam otkrio preko lifehacker-a govori se upravo o tome kako reći Ne. Kako se treba fokusirati na bitne stvari u životu. Bilo da se radi o porodici, prijateljima ili velikim poslovima, mnogo ćemo više postići ako se zaista tome posvetimo. Autor savetuje da se jednostavno isključimo povremeno. Da ne odgovaramo na mejlove, poruke, telefon… Da se posvetimo onome čemu želimo. Neki bi to nazvali i godišnji odmor verovatno. Ovo zapravo nije to. Ovo je način da se u svetu gde smo stalno bombardovani gomilama informacija nekako izborimo sa svime time i svu svoju pažnju usmerimo na samo jednu nama bitnu stvar.

Ukoliko zbog velikog obima posla zaboravljamo da ispunimo već dogovorene obaveze, ispaćemo neozibljni. Samim tim će se i naš ugled i reputacija vremenom smanjivati. Od gomile posla ostaće samo par aktivnosti. Da li je to ono što zaista želimo sebi? Gomilu osrednjih projekata? Mislim da ne. Ja lično želim da ostvarim u životu stvari na koje ću biti ponosan da ih pričam svojoj deci i unucima. Želim da društvo ima koristi od mene i da će u nekoj branši ostvarim zapažene rezultate. Mislim da jedino ukoliko se posvetim onome što želim i u čemu sam dobar to mogu da ostvarim. Znam da ne umem da kažem ne. Sve me zanima, sve želim da probam. Sve je to u redu dok to ima svoju svrhu i dok vodi do nekog višeg cilja. Samo da li ja imam taj viši cilj? A vi?

Izvor: Lifehacker i The Art of non-conformity