Juče je pretučen moj drugar i kolega sa fakulteta Nemanja Mijaljević. Nisam želeo da pišem istog dana o tome dok se ne čujem sa njime i ne vidim kako je. Pošto sam u malopređašnjem razgovoru saznao da se dobro oseća, koliko je to trenutno moguće, podeliću neke moje misli.

Muka… prvi osećaj  kada sam pročitao naslov na B92. Dokle će više biti iživljavanja na ljudima. Kada sam ga video na televiziji bilo mi je lakše jer sam video da ok izgleda. Naravno da se nisam iznenadio kada sam je njegov otac izjavio da ga ja načelnik okruga (moguće je da sam omašio tačno titulu gospodina) savetovao da ne prijavljuje policiji događaj. Šta reći…

A šta se desilo?
Drugar se vraćao sa žurke od devojke… bila je kasna noć oko 3 ujutru… grad Aranđelovac… drugarevo rodno mesto… postoje dve verzije početka prebijanja.

Nemanjina

– U nedelju ujutro, ispred kapije moje kuće u Ulici Sremskog bataljona, pretukla su me trojica policajaca, samo zato što, kako su tvrdili, nisam stao kada su me zaustavljali. Nisam imao razloga da ne stanem na njihov znak. Ali, ispred mog dvorišta preživeo sam nezapamćenu torturu zbog toga. Udarali su me pesnicama, šutirali… To je trajalo oko 15 minuta, a sve vreme sam klečao, po njihovom naređenju. Od njihovih udaraca, glava mi još puca i osećam užasne bolove – kaže za „Blic” povređeni student, koji je juče ležao na Hirurškom odeljenju bolnice u Aranđelovcu. 

Policijska

Komandir policijske stanice u Aranđelovcu Zoran Puzović izjavio je da se na osnovu izveštaja za sada zna da je „te noći policija sprovodila pojačanu kontrolu bezbednosti saobraćaja”, i da je vozilo kojim je upravljao Nemanja Mijaljević „pokušala da zaustavi u Ulici vožda Karađorđa, na osvetljenom i vidljivom mestu”. 
– On je dao gas i zaobišao ih, pa su policajci krenuli za njim. Zaustavio se u jednoj slepoj ulici. Izašao je iz automobila. Policajci su ga pretresli, a onda ga vratili na mesto gde su ga zaustavljali. Tu su mu izmerili 0,84 promila alkohola u krvi. Nisu upotrebljavali sredstva prinude. Istraga je u toku, i ako se ispostavi da su ga pretukli, protiv tih policajaca biće preduzete sve zakonske mere – kaže Zoran Puzović.

Kome verovati?

A zašto su ga tukli?
Na to pitanje još odgovora nemam, ali da li je zaista bitno? Zar nije važnije da je on pretučen? Kakav god oni razlog imali, ne postoji dovoljan za brutalno prebijanje jednog mladog života. Ono što me najviše plaši jeste to što su svedoci izjavili da nisu smeli da se mešaju jer su se plašili reakcije policije. Da li to znači da se naša zemlja ponovo vraća u neka mračna vremena? Da li treba da ćutimo ako nam se nepravda desi? Da li bi ćutali i da se to nekom nama bliskom desi?

Kakve će kazne biti ukoliko se na kraju dokaže da su ga oni zaista pretukli? Dobiće opomenu, suspenziju, eventualno će dobiti otkaze. Šta bi bilo da neko civilno lice prebije drugo na ovaj način? Koliko godina robije on dobija? Da li je to pravda?


Nemanja budi dobro!


Peticija

U znak solidarnosti sa našim kolegom Nemanjom Mialjevićem, koji je brutalno pretučen od strane pripadnika aranđelovačke policije, Puškice organizuju potpisivanje peticije za suspenziju tih policajaca, nasilnika, kao i za smenu načelnika aranđelovačke policije

 

Više informacija možete naći na sledećim linkovima:
B92 
24sata (zanimljiv način izveštavanja)
Blic