Ukoliko vam se desi da kao ja zapušite 97% mejla, tj. da imate preko 7GB podataka, imate nekoliko rešenja.

  1. Obrišete neželjene poruke
  2. Dokupite prostor po minimalnoj ceni od 20$ za dodatnih 10GB
  3. Otvorite novi Gmail nalog

Pošto nisam uspeo da oslobodim dovoljno prostora brisanjem samo poruka kojih sam se setio, a nisu mi se davale dodatne pare, rešio sam da potražim način za najjednostavnije prebacivanje poruka sa naloga na nalog.


Kako Gmail podržava POP3 i IMAP protokol, možete jednostavno sve skinuti na loklani hard disk. Ja nisam baš to želeo, mada zahvaljujući IMAP protokolu možete samo labele koje želite da skinete i to je upravo ono što sam ja imao na umu. Nažalost kada se u Gmail-u inportuje drugi nalog (settings->accounts->Get mail from other accounts) podržan je samo POP3 standard, samim tim osuđeni ste da skidate sve što imate na prethodnom mejlu, pa da ponovo pravite labele. Imate zgodnu opciju da se auotmatski dodaju labela na svu poštu koju ste preuzeli sa određenog naloga, ali nažalost još uvek ne postoji mogućnost da se zadrže originalne labele. 

Zahtev za IMAP podrškom i kod preuzimanja mejlova na Gmail-u postoji već više od godinu dana, ali do sada na tome ništa nije urađeno. Priča se o sigurnosnim problemima, ali zaista nisam siguran šta je tačno po sredi.

Lično iskustvo mi govori da je procesu potrebno mnogo više vremena nego što sam očekivao. Kako se radi o prebacivanu sa jednog na drugi nalog mislio sam da će sve to dosta brzo se završiti, naravno smeo sam sa uma koliki je to zapravo veliki tehnološki centar i koliko miliona informacija svkaog trenutka opterećuje sistem, stoga im najmanje treba da prebacuju mojih 7GB 🙂 Za neka 24 časa prebačeno je oko 1GB podataka što znači da ću za neka 4 dana otprilike biti u prilici da brišem poruke sa starog naloga tako da imajte i to u vidu ako vam hitno treba prostor.