p-stevePogledajte odličan video i moje komentare o tome koje su glavne karakteristike prezentacije Steve Jobs-a i pokušajte bar deo njih da implementirate kako bi sledeći put vaša prezentacija bila interesantnija i dinamičnija.
Rezultat može i vas da iznenadi.

Odlična prezentaciju poseduje:

  1. Temu
  2. Daje ton celom događaju – tema treba da bude jasna i sažeta kako bi publiku na početku zaokupili pažnju.

  3. Motiv
  4. Dajte osnovni motiv vašoj priči, zašto baš oni trebaju da budu tu i šta je to što vi njima nudite.

  5. Poglavlja
  6. Jasno najavljena i objašnjena poglavlja umnogome olakšavaju praćenje vaših misli. Zamislite knjigu bez sadržaja i poglavlja…

  7. Snažne reče
  8. Napravite efekat euforije, verujte u ono što predstavljate i podelite vaše oduševljene sa drugima.

  9. Podelite iskustvo
  10. Kupac kada kupuje proizvod ne kupuje njegove tehničke karakteristike, već zadovoljstvo koje će mu on pružiti, pružite mu ga.

  11. Brojke
  12. Same brojke ništa ne znače, dajte im značenje. Zamislite da vam neko pošalje ponudu za traženu robu i kaže da je cena 100 turskih lira. Dok ne saznate odnos valuta vama to apsolutno ništa ne znači. Potpuno je drugačije da li dobijete informaciju da mp3 player “ima 16GB interne memorije” ili “zahvaljujući velikom kapacitetu interne memorije od 16GB možete smestiti preko 20 000 pesama”?

  13. Slika
  14. Povežite podatke vašim klijentima i naslikajte im sliku šta je to što oni zapravo dobijaju ukoliko odaberu vaš proizvod ili uslugu.

  15. Šou
  16. Napravite predstavu od prezentacije, one ne moraju biti monotone, dozvoljena je lucidnost i kreativnost.

  17. Upečatljivost
  18. Koji je najupečatljiviji trenutak vaše prezentacije? Da li ste ga uopšte imali? Koji su komentari publike? Ukoliko je bio dobar razvitke ga dodatno. Ukoliko niste zadovoljni izbacite ga.

  19. Vežba vežba vežba
  20. Osnova svake dobre prezentacije je vežba, vežba i vežba. Najbolji predavači na svetu su imali veliki broj prilika da prikažu svoje znanje. Steve Jobs za svaku prezentaciju uloži sate i sate kako bi ona izgledala na način na koji je sve nas navikao. Sjajno, nesvakidašnje, uvek drugačije.

  21. Samo još jedna stvar
  22. Na kraju prezentacije dodajte još ovu rečenicu koja treba da bude upečatljiva, korisna, da predstavlja dodatnu vrednost za vašu publiku. Bilo da se radi o proizvodima koji su na popustu, najavi specijalnog gosta ili nešto što mislite da će imati važnost za vašu publiku.