Kada nepišete redovno, onda mora da se napiše članak u 3 čina, pa da krenemo 🙂 Ako još niste pročitali pogledajte kako je sve počelo iz ugla apsolutnog početnika i da li sam uložio u najgorem trenutku.

Čin #1 – Odmor, tj. “odmor”

Prvu nedelju ove godine proveo sam na porodičnom odmoru. Naravno baš je to bilo vrem kada su valute ludovale. “Srećom”, ja sam prodao većinu pre nego što je skočila… Kao i obično…

Razmišljam ja jedan dan šta da radim, da li da kupim ili ne… po kojoj ceni… Odlučim da neću da se nerviram i opterećujem jer sam na odmoru nego ću da batalim celu tu priču oko kripto valuta i posvetim se odmoru. U tom silnom gledanju (nisam baš uspeo da odmorim skroz) postavim ja i neki limit koji je bio dosta ispod onoga što je bila cena u datom trenutku za Ripple i potpuno zaboravim na to jer ja jelte samo ću malo da pratim. Nakon nekoliko dana vidim ja odjednom da se pojavio Ripple na mom nalogu i baš se obradujem. Sticajem srećnih okolnosti nalog je prošao 🙂

Lekcija #1 - Kad si na odmoru, budi na odmoru. Idealno bez smart "upiši_šta_hoćeš" :)

Čin #2 – Kupovina kad joj vreme nije

Kako sam se vratio u radni mod, tako smo počeli da pričamo drugari  ja i o kripto valutama. To je baš bio period kada je Ripple ozbiljno skakao i išao preko 2.5 EUR. Imao sam nešto, hteo sam više 🙂

Nije tu ništa sporno osim toga da sam krenuo da se igram i da kupujem i prodajem u serijama od 25 Riplova. Npr prodam za 2.1 pa kupim za 1.9… Dao sam tako nekoliko naloga i na kraju su mi svi nalozi za kupovinu prošli i samo jedan za prodaju. Posledica je bila da sam uložio i pare koje nisam želeo da uložim, ali saće on da skoči… Narednih par dana su bili dosta dugi za mene, jer on naravno da nije skočio nego je išao do oko 1.5, dok sam ga ja prosečno kupovao po 1.8. Postavih ja limit na 1.85 i uspešno prodah šta sam želeo najzad.

Lekcija #1 - Pazi kako se igraš da se ne opečeš. Ja sam se zaigrao i nije mi bilo svejedno što sam uložio pare koje sam rekao da neću da diram. Na kraju je sve bilo ok, ali moglo je i drugačije da prođe.

Tokom dana sam mogao i bolje da prođem da sam hteo da prodajem ispod cene po kojoj sam kupio ne bi li došao do više Ripple-ova, što mi je zapravo bio cilj. Podaci su lepo pokazivali veće oscilacije i mogao sam da prodajem po npr. 1.7 i kupujem po 1.5, ali… Ja sam platio više i želeo sam te pare nazad.

Lekcija #2 - Nije bitno koliko je nešto vredelo kada si kupio, bitno je koliko sada vredi i kako to da najbolje iskoristiš.

Čin #3 – Kako sam došao do mojih para

Kada sam najzad prodao šta sam želeo, rešio sam da pokušam i ponovo da izvučem pare na karticu. U međuvremenu sam završio još jedan nivo verifikacije, što je možda pomoglo. Takođe mi je drugar potvrdio da je on uspešno dobio pare na Intesa Internet karticu tako da sam znao da to radi.

Sračunao sam koliko me je sve ukupno koštalo moje ulaganje (zajedno sa naknadama berze), uneo cifru, izabrao karticu (koju sam već ponovo verifikvao 23.12.). To je kartica koju sam koristio za depozite i neuspeli pokušaj povraćaja para (tih 100 evra je i dalje negde ko zna gde…). Popunim ja sve lepo, međutim kada pokušam da uradim povraćaj dobijem poruku da “Initial transaction not found”! Hmm… Pokušam ja ponovo, kada ono opet ista greška. Ne dopada se meni ovo.

Počnem da guglam o grešci  nađem na Redditu diskusiju u kojoj objašnjavaju da ako nisi verifikovao karticu (uplatio 20 jedinica valute u kojoj želiš da podižeš pare plus naknada) posle 29.12. da to moraš prvo da uradiš. Ajde da probam ja ponovo, dakle treći put verifikujem karticu. Prođe to lepo. Pokušam ja da opet podignem pare i… Po prvi put dobijem dva mejla od Cex.io. Prvi da je poslat zahtev sa povraćaj i drugi da je on obrađen. E to do sada nisam video!

Kako je bio petak, nisak očekivao pare pre srede, za kada sam i najavio pisanje ovog članka (na žalost malo sam probio rok). Na moje iznenađenje već u ponedeljak su pare legle, bez ikakve potrebe za bilo kakvim daljim objašnjenjem prema banci. Dakle sistem radi i to u obećanom roku od 3-4 radna dana 🙂

Čin #4 – Veliki krah aka korekcija aka najlepši trenutak za ulaganje

To što sistem radi je došlo u odličnom trenutku, jer sam od mog ličnog CFOa dobio dozvolu da ponovo uložim pare na berzu. Sve je padalo, a kako se ja već igram sa parama koje mi nisu žao ako nestanu (mada nije ovo baš tačno, više ako se malo smanje) razmišljao sam još koliko da uložim, jer sam verovao da berza ne može gore. Naravno ne moram ni da vam kažem da sam opet pogrešio, ali ne strašno. Ja sam kupio dan pre nego što je sve potonulo još nekih 10-20%, za sumu koja mi je izgledala kao ok, tj. da ukoliko sve počne još više da tone da mogu sve da prodam i da budem oko 0 (pogotovu ako računam onih 100 EUR koji nemamo pojma gde su). Ovo ulaganje mi je mnogo lakše palo jer sam imao sve radio transparentno, tako da se nisam ni uzbuđivao kada je sledećeg jutra (tipa 12 sati kasnije) sve palo još malo. Pogotovu što je sada nakon nekiha 3-4 dana moj omiljeni Ripple skočio nekih 40% 28% od cene po kojoj sam ga ja kupio. Sa druge strane mučeni BTC se pomerio nekih 10% gore, pa se vratio… Na njemu nikada nisam pare zaradio.

Lekcija #3 - uvek budite otvoreni i iskreni prema svom partneru oko ulaganja, život je mnogo lakši :)

Danas su mi blokirali pristup nalogu putem weba jer sam uneo PIN koji je istekao, ali su se smilovali posle par sati i omogućili i taj pristup. Inače je mobilni sve vreme radio. Zanimljivo je da na mobilnom ne može da se povuče Ripple na drugi račun.

A kako tebi ide? Šta ti koristiš za praćenje vrednosti svog portfolia?

P.S. Ako i posle ove priče želite da otvorite račun i da se igrate (i da možda imate poteškoća sa isplatitom para) ovo je moj referal link za cex.io ?