Pekara u koju ću opet otići

p-pekarU prethodnom periodu izdešavalo se mnogo stvari, ali ono što je najbitnije uglavnom lepih 🙂 Sve više srećem ljubazne prodavce pa je tako i ovo priča o jednom od njih.

Kada sam se juče vraćao sa posla, svratih do pekara Lav (nadam se da sam ime potrefio, preko puta pijace u Jerkoviću) i ugledah dva malo odstajala parčeta pice i mladića koji se trudi da sve stigne da uradi, pošto je praktično sam bio. Upitah ga više reda radi nego što sam verovao u potvrdan odgovor “Da li će možda uskoro biti vruće pice?”. Odgovor koji je usledio za ovih 24 godine nisam čuo: “Nije u planu, ali mogu da napravim ako hoćeš? Da li želiš celu picu ili?”. Pošto mi je trebalo samo 2 parčeta od 6, pomislio sam da će mi onda reći da uzmem ta dva koja su već tu. No i nakon mog odgovora bio je vrlo ljubazan i rekao je da nema problema te da me samo moli da sačekam 5-6 minuta i dok usluži goste koje dolaze.

Beše baš kako je i rekao. Pošto je bilo malo više ljudi, malo sam više i čekao, ali je zaista sve vreme radio. Sve pohvale iskreno! Zaista sve više verujem da postoji puno dobrih i ljubaznih prodavaca samo da su se vešto krili, ili sam ja birao pogrešne objekte 🙂

Hvala što deliš 🙂
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

Author: Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Head of product u LeanPay, fintechu koji pravi platformu za plaćanje na rate. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu digitalnih tehnologija.

 • Ne znam dali si čitao pre neki dan tekst (mislim u “Politici”) o agenciji za izjamljivanje “kupaca špijuna”?

  Ideja nije nova u” inozemstvu” ali prvi put čujem da se i kod nas neko time bavi: Angažuju se kupci koji istražuju uslugu, po potrebi malo provociraju, i pažljivo beleže reakcije… Tako se može “špijunirati” konkurencija ali i sopstveni zaposleni. Pouzdano znam da je ta priča izazvala veliko “nteresovanje”, naročito medju trgovcima u maloprodajama (čuo sam od nekih da su vrlo zabrinuti…)

  Možda je to objašnjenje za pojavu kojoj (sve češće) prisustvujemo u poslednje vreme?

  Ili se samo radi o strahu od gubljenja posla zbog S.E.K.-E ?

 • Nisam čitao taj text, ali sam svojevremeno i sam radio u jednoj međunarodnoj agenciji koja se bavila upravo time. Dobiju se tačno upitnici šta treba da se pregleda i kako da se ponaša u objektu.

  Zanimljivo iskustvo 🙂

  Meni se veoma dopada ta priča i da imam sopstvenu firmu rado bih platio usluge agencije da bih video kako se ponašaju moji zaposleni u slučaju kada ja nisam tu. Najviše bih ipak voleo kada mi to ne bi bilo potrebno i kada bi napravio takvu radnu sredinu da za time nemam potrebe.

  Ako imaš slučajno link ka tom textu rado ću ga pogledati 🙂

 • hehehehe, divno!
  ja u takvim situacijama obavezno ‘pohvalim’ uslužnost rečima: “Hvala, veoma ste ljubazni” sa sve osmehom.
  kada je koristim ironično, ne smeškam se : ))))