p-cene-doleKada je danas Gmail konačno dopustio svojim korisnicima i da koriste webmail imao sam priliku da pročitam obaveštenje o puštanju novog servisa “Cene padaju” jedne domaće internet prodavnice.

Na prvi pogled

Ono što mi na prvi pogled nikako nije bilo jasno koja je tačna poenta tog servisa? Privlači ljude to je sigurno, ali sa druge strane taj proizvod niko neće kupiti ko je čuo za akciju do 16:59 minuta. Koja je onda poenta? Lepo to izgleda kako cena pada i kako na svake dve sekunde proizvod izgubi jedan dinar vrednosti (ovo zavisi od početne vrednosti proizvoda jer se ipak sve svodi na procentualno sniženje), ali mislim da su omašili poentu. Ukoliko ipak žele da nastave sa ovime onda bi im svakako preporučio da naprave widget-e i banere koji će se nalaziti na drugim sajtovima i prikazivati trenutnu ponudu. To bi sigurno skrenulo pažnju. Još jedna mogućnost jeste da cena zavisi od broja posetilaca, veći broj posetilaca niža cena. Svi bi razglasili prijateljima da dođu da pogledaju i na taj način bi proizvod došao do još većeg broja potencijalnih kupaca.

Na drugi pogled

Upravo sam video da servis funckioniše drugačije nego što sam na prvi pogled pomislio te da se isti proizvod ne drži ceo dan tako da ukoliko želite preveliki popust možete ostati i bez onoga što ste do tada mogli da uštedite. Frižider koji je maločas bio u ponudi je na kraju iznosio oko 3000 dinara manje.

Ideja zasnovana na prvom pogledu 🙂

Čini mi se kao bolje rešenje da su predstavili servis koji svakoga dana od 9 ujutru proizvodu stavlja minimalnu cenu koja potom raste i na taj način praktično motivišu korisnike da se što pre odluče. Mala modifikacija ovoga bi bila da ne ide rast iz sekunde u sekundu nego na pola sata kako bi klijent bio u mogućnosti da se i raspita o proizvodu, a sa druge strane da ima vremensko ograničenje da se što pre odluči i kupi proizvod.

Kakvo je vaše mišljenje?