Dobar dan, kako ste? – Gost bloger Predrag Milićević

p-questionNije lako predstaviti nekoga ko je završio ETF, a veći deo svog profesionalnog života se bavi marketingom… Zapitate se mnogo toga na samom početku…

Mada, kad malo razmislim, posle ove rečenice je sve jednostavnije, neka predstavljanje ipak počne odavde:
– kreativan, inicijativan, duhovit
– neko ko se ne boji izazova, lažnih i pravih autoriteta, visokih funkcija i preuzimanja odgovornosti, ali opet oprezno vaga šta je najbolje za njega i njemu drage ljude (pre svega se to ogleda u hrabrosti da u poslednjih 5 godina promeni skoro isto toliko funkcija u vrhu marketinga u nekim od najvećih domaćih kompanija).

Veliko mi je zadovoljstvo da Vam predstavim Predraga Milićevića.
Njegovi tekstovi, bazirani uglavnom na vlastitom iskustvu, pomoći će nam da upoznamo poslovni svet kroz njegovu vizuru.

Kontradiktornost koja ga je pratila čitavog života i karijere (ETF vs. marketing, ozbiljnost vs. duhovitost i harizmatičnost, želje vs. mogućnosti, kreativnost vs. stroga pravila) predstavljaju sjajnu osnovu za fuziju svega toga o čemu će nam pisati.
Dobrodošao, osećaj se kao kod kuće!

Predrag Milićević – Dobar dan, kako ste?


Nervozno. Ako na razgovoru za posao i dobijete na početku ovakvo pitanje, verovatno nećete odgovoriti baš tako iskreno. Ali Vaša neverbalna komunikacija će možda reći i šta ne želite…

Nervoza je razumljiva, bilo da ste na putu da dobijete svoj prvi posao ili da promenite postojeći. Međutim, možete dosta da uradite za sebe (a protiv nje) ako se pripremite za razgovor. Bar neće biti onog dela nervoze koji izaziva strah od nepoznatog.

Razgovor za posao se (po definiciji) sastoji od pitanja i odgovora. OK, ali kakvih pitanja, kojih… i šta bi trebalo da budu „pravi“ odgovori…? Nervoza raste, jel da? Na Internetu se mogu naći razni spiskovi pitanja, od kojih neki sadrže i impozantnih 100, ali zadržimo se ovde na nekoliko najbitnijih:

• Kažite mi nešto o sebi.
Zašto bi baš Vas zaposlili?
• Šta možete uraditi za nas što niko drugi ne može?
• Koje su veštine i znanja esencijalni za uspeh na toj funkciji? (Koje Vi posedujete?)
Zašto menjate posao?
Šta mislite o svom trenutnom ili prethodnom šefu?
• Navedite 5 najvećih uspeha na prethodnom poslu.p-intervju-devil
• Navedite 5 najvećih uspeha u Vašoj karijeri.
Zašto želite da radite za nas?
• Šta je Vaš idealan posao?
• Šta su ciljevi u Vašoj karijeri?
• Šta su vaše jake strane?
• Šta su vaše slabosti?
• Ako dobijete posao šta ćete uraditi za prvih godinu dana?
Šta nije bilo u redu sa Vašim trenutnim ili prethodnim poslom?

Kako odgovoriti na njih (i ostalih 85)? Iskreno.

Naravno, treba se dobro pripremiti, „upoznati sebe“, sve svoje prednosti i nedostatke, setiti se svih svojih uspeha i promašaja… da bi mogli da izaberete svoje najbolje osobine, svoje najmanje mane, svoje najbenignije neuspehe i najveće uspehe. Razmislite i o svojoj karijeri – šta trenutno radite, šta bi želeli da radite, kakva Vam je vizija – gde sebe vidite u budućnosti, kako planirate tamo da stignete itd. Razmislite o svom načinu rada, o „idealnom“ okruženju, šta Vas ljuti a šta veseli na poslu, šta Vas motiviše (ne bi bilo dobro da je u pitanju samo plata), kako reagujete na konfliktne situacije… Takođe, treba se dobro raspitati o kompaniji (ko je pomenuo Internet?) i zapamtiti bar nekoliko detalja koji ne pišu na kompanijskom sajtu. Na taj način ćete biti spremni za najveći broj pitanja. Uz to, imajte na umu neka osnovna pravila:

Nikad nemojte govoriti loše o prethodnoj (ili trenutnoj) kompaniji, kao ni o svom prethodnom (ili trenutnom) rukovodiocu! Pre razgovora sastavite spisak stvari koje Vam se sviđaju i koje Vam se ne sviđaju i fokusirajte se na prirodu posla i na svoje angažovanje (neiskorišćenost svih Vaših veština?), a ne na ljude.
Izbegavajte odgovore kao što su „nikad“ i „ništa“ – niko Vam neće poverovati da se npr. nikad i ni na šta ne ljutite, da nikad niste napravili ni jednu grešku isl. Ali pronađite odgovore koji Vas ipak ne prikazuju u lošem svetlu (da ponovim – nemojte lagati!), jer se npr. ljutite zbog tuđe inertnosti, probijanja rokova isl, a iz grešaka ste npr. naučili stvari koje su Vam kasnije omogućile da postignete bolje rezultate (definišite koje stvari i koje rezultate)…
Nikad nemojte davati više informacija nego što se traži. Postoje bar dva dobra razloga za to – trošite dragoceno vreme svog sagovornika (zamarate ga nebitnim, obarate mu koncentraciju) i prikazujete sebe kao neusredsređenu osobu (ako opširno odgovarate, da li ćete i svoj posao raditi na tako neefikasan način…?). Npr. „Kažite mi nešto o sebi“ ne znači „Kažite mi sve o sebi“ – to je prilika da istaknete ono najbolje – bez lažne skromnosti, ali i bez preterivanja i izmišljenih detalja.
• Budite što konkretniji. Npr. na pitanja tipa „Zašto bi baš Vas zaposlili?“ objasnite vrlo precizno šta je to što Vi nudite, a zadovoljava potrebe kompanije na konkretnom radnom mestu. Ako imate neka konkretna znanja i veštine, ili relevantno radno iskustvo, koje Vas mogu izdvojiti od ostalih – to je pravi trenutak da ih istaknete.

Dakle, nemojte lagati, ali se ipak prikažite u najboljem svetlu. Ipak je to „obična“ prodaja proizvoda, u kojoj ste Vi – taj proizvod. Znači, istražite „tržište“ (kompaniju u kojoj konkurišete), prikupite sve karakteristike „proizvoda“, transformišite ih u benefite (ili, po srpski, koristi), osmislite prezentaciju, lepo upakujte taj „proizvod“ i – prodajte ga što bolje.

Podeli 🙂Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Author: Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Vodi razvojni tim Kaywa-e u Beogradu. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu mobilnih tehnologija.

 • veoma korisno!

 • @drveni_advokat – Hvala! 🙂
  Voleo bih da ukoliko neko primeti da je mogao da iskoristi nešto od ovoga prilikom prošlog intervjua to napiše ovde ili ukoliko ima još neko pitanje koje mu se učinilo zanimljivim.
  Što više podeljenog iskustva to bolje svima 🙂

 • Pingback: linke.rs()

 • Fali ono pitanje: Sta mislite, kolika plata biste trebali da imate?

  Kako covek moze da se prikaze u najboljem svetlu sa ovakvim pitanjima?

 • He he. Ovo vazi za prvi intervju za posao. Kad promenis 3 posla onda obicno kazes HR-u da preskoci ta psiholoska pitanja i da vidimo sta treba da se radi i da popricam sa nekim iz struke, zato sto HR-u nikad nece skapirati kako potencijalni izuzetno kvalitetan pojedinac moze da doprinese poslu u struci kojom se bavi, ako sam ne poznaje dovoljno tu industriju.

 • Pedya

  @mahlat
  Da, fali to i još mogućih stotinak… 😉 Međutim za to pitanje postoji odgovarajući “pristup” kojim se izbegava direktan odgovor i “loptica prebacuje” na teren sagovornika. Ako je ikako moguće, treba izbeći razgovor o plati sve dok te sagovornik dovoljno ne upozna – ako si zaista dobar “proizvod”, proći će i viša cena, ali ne ako se o njoj prerano priča. Osim toga, ista funkcija se različito vrednuje u različitim kompanijama, pa uvek treba tražiti raspon plata za tu funkciju u toj kompaniji, jer sagovornik zna kako se taj raspon kreće, a ti ne…
  Inače, možeš se prikazati u najboljem svetlu, ako unapred pripremiš odgovore na ova pitanja, birajući najprikladnije. A šta misliš kad bi ti neko rekao “Navedite 5 najvećih neuspeha u Vašoj karijeri”?! Svako pitanje koje te iznenadi i za koje nemaš spreman odgovor može poprilično da ti upropasti “najbolje svetlo”, ma koliko to pitanje na prvi pogled delovalo banalno, kao npr. “Kažite mi nešto o sebi”…

 • Pedya

  @nemke
  Hm… Promenio sam mnogo više od 3 posla, ali nikad nisam bio u prilici (niti sam ikad pomislio) da HR-u kazem da “preskoči ta psihološka pitanja i da vidimo šta treba da se radi i da popričam sa nekim iz struke”. HR-u je posao da postavlja “psihološka pitanja”, jer on procenjuje nečiju ličnost, psihološki profil, a ne znanje… Procenjuje kako se neko (ne)uklapa u kompaniju, koliko je kooperativan, fleksibilan, energičan itd itd… Znanje procenjuje neko drugi. Moje lično mišljenje je da bi takav komentar samo ubrzao završetak razgovora uz nesumljivo negativan ishod, jer je po sagovornika i uvredljiv takav komentar koji se može “prevesti” i kao “nemoj da me daviš jer nemaš pojma, daj nekog s kim mogu da pričam na istom nivou…” Šta bi ti pomislio o nekom ko bi ti se tako obratio?

 • Meni se sve oko tih strogo naucenih pitanja na koje mozes da das trogo precizne odgovore gadi, razloga je mnogo a jedan je sto su pitanja potpuno neprimerena nama, nasim radnim mestima, nama kao ljudima, nacinu zivljenja i slicno.
  Da ne pricam kako moje nerviranje krece od CV koji je nekad bio obicna biografija gde moras da stavis sliku da ti procene boju i estetsku prilagodljivost pa onda sve redom kao sto su hobiji, specijalne vestine do onog komunikativan, spreman za kolektivan rad, jednostavno mi je muka, pisala sam o tome pa da ne duzim.

  MIslim, sta koga boli uvo koji mi je hobi i da li znam trbusni ples ili ne znam, necu da im igram po stolovima. I hobijem se bavim u slobodno vreme, to je samo moje. Objasnise mi kako to sve ima svoju svrhu u cilju sektaskog druzenja u kompaniji, odlaska na rekreaciju, izlete i jogu al’ ja eto nisam zaineresovana. Tako nisam ni pogodna.

 • nemke

  @Pedya – Sta da ti kazem, ja jesam bio u toj situaciji i ne samo ja. I to u ozbiljnim firmama. Ako dolazis po preporuci to se vec nema tu mnogo formalnosti. Jasno i kratko. Funky Business sve govori. Ovde pricamo o zvezdama prelaznog roka a ne o ispitivanju terena :).
  pozdrav

 • imam jednu primedbu na ovaj clanak: gde je konkretan primer? 🙂
  inace, ovo je uopstena prica koja se moze procitati na vise mesta (barem ja jesam) 🙂

  mahlat, niko te ne tera da navodis hobi i tako to
  Prokka je napisao dva zanimljiva clanka na temu CV-ja i koji su dobro iskomentarisani

 • Drago mi je što se razvila okakva diskusija 🙂

  @momsab – Kako misliš konkretan primer? Misliš na tok intervjua?
  Ja nisam imao prilike da se susretnem sa ovim pitanjima na ovakav način prikazanim, tako da bih rado pogledao linkove koje imaš 🙂

 • Pingback: Imate li Vi neko pitanje? - Gost bloger Predrag Milićević | Prokka's blog()

 • Pingback: Ne bih da se ponavljam… « PedyaMilicevic's Blog()

 • Pingback: Predrag Milićević Pedya - Opservacija, analiza, zaključak | LiteraLog.com - blog koji se čita jednom rukom()

 • Pingback: “Aladinova čarobna lampa” - Uspesi, padovi i zivot uopšte()