Categories
Komunikacija

Kako napraviti odličnu prezentaciju – Steve Jobs način

p-stevePogledajte odličan video i moje komentare o tome koje su glavne karakteristike prezentacije Steve Jobs-a i pokušajte bar deo njih da implementirate kako bi sledeći put vaša prezentacija bila interesantnija i dinamičnija.
Rezultat može i vas da iznenadi.

Odlična prezentaciju poseduje:

 1. Temu
 2. Daje ton celom događaju – tema treba da bude jasna i sažeta kako bi publiku na početku zaokupili pažnju.

 3. Motiv
 4. Dajte osnovni motiv vašoj priči, zašto baš oni trebaju da budu tu i šta je to što vi njima nudite.

 5. Poglavlja
 6. Jasno najavljena i objašnjena poglavlja umnogome olakšavaju praćenje vaših misli. Zamislite knjigu bez sadržaja i poglavlja…

 7. Snažne reče
 8. Napravite efekat euforije, verujte u ono što predstavljate i podelite vaše oduševljene sa drugima.

 9. Podelite iskustvo
 10. Kupac kada kupuje proizvod ne kupuje njegove tehničke karakteristike, već zadovoljstvo koje će mu on pružiti, pružite mu ga.

 11. Brojke
 12. Same brojke ništa ne znače, dajte im značenje. Zamislite da vam neko pošalje ponudu za traženu robu i kaže da je cena 100 turskih lira. Dok ne saznate odnos valuta vama to apsolutno ništa ne znači. Potpuno je drugačije da li dobijete informaciju da mp3 player “ima 16GB interne memorije” ili “zahvaljujući velikom kapacitetu interne memorije od 16GB možete smestiti preko 20 000 pesama”?

 13. Slika
 14. Povežite podatke vašim klijentima i naslikajte im sliku šta je to što oni zapravo dobijaju ukoliko odaberu vaš proizvod ili uslugu.

 15. Šou
 16. Napravite predstavu od prezentacije, one ne moraju biti monotone, dozvoljena je lucidnost i kreativnost.

 17. Upečatljivost
 18. Koji je najupečatljiviji trenutak vaše prezentacije? Da li ste ga uopšte imali? Koji su komentari publike? Ukoliko je bio dobar razvitke ga dodatno. Ukoliko niste zadovoljni izbacite ga.

 19. Vežba vežba vežba
 20. Osnova svake dobre prezentacije je vežba, vežba i vežba. Najbolji predavači na svetu su imali veliki broj prilika da prikažu svoje znanje. Steve Jobs za svaku prezentaciju uloži sate i sate kako bi ona izgledala na način na koji je sve nas navikao. Sjajno, nesvakidašnje, uvek drugačije.

 21. Samo još jedna stvar
 22. Na kraju prezentacije dodajte još ovu rečenicu koja treba da bude upečatljiva, korisna, da predstavlja dodatnu vrednost za vašu publiku. Bilo da se radi o proizvodima koji su na popustu, najavi specijalnog gosta ili nešto što mislite da će imati važnost za vašu publiku.

Hvala što deliš 🙂
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

By Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin i Aleksin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Head of product u LeanPay, fintechu koji je napravio platformu za plaćanje na rate u radnji ili online. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu digitalnih tehnologija.