Sredite desktop – postavite ograde!

p-fencesUkoliko imate problem sa prenatrpanim desktop-om, a nemate želju da ga počistite jer su vam svi podaci potrebni, onda su Stardock Fences odlična aplikacija za vas.

Kako je najlakše materijale snimiti na desktop, linkove upravo tu staviti, prečice se već podrazumevaju… Nakon nekog vremena dolazimo do situacije da nemamo mesta gde da stavimo nešto novo, tačnije da ne znamo gde se nalazi prečica koju smo upravo prevukli na desktop.

Fences rešava ceo ovaj problem na jedan novi i veoma zanimljiv i brz način. Umesto pravljenja virtuelnih desktop-a on zapravo pravi mala “dvorišta” ograđena ogradom na postojećem desktop-u.  Praveći nove površine kojima dimenzije i karakteristike sami zadajete vi praktično delite vaš desktop na više delova. Glavna prednost je u tome što svako polje ukoliko ima više sadržaja nego što može da prikaže dobija skrol sa strane. Na taj način svi bitni dokumenti su vam na dohvat ruke u svakom trenutku.

Postoje i dodatne opcije koje su već viđene u drugim programima, ali koje zaokružuju ceo paket poput uklanjanja desktop ikonica kada se klikne dva puta mišem na njega.

Pored svega ovoga aplikacija praktično da ne opterećuje sistem tako da bih je svakome iskreno preporučio.

Podeli 🙂Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Author: Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Vodi razvojni tim Kaywa-e u Beogradu. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu mobilnih tehnologija.

 • Pingback: linke.rs()

 • jao kako je ovo dobra stvar . . .
  alergična sam na gomilu stvari na desktopu, pa shortcute slažem u foldere koje premestim negde, a prečice do foldera stavljam u taskbar :)))
  snašla sam se, ali je ovo mnooogo praktičnije.

 • Ima li ovo mogucnost da se “minimizuje” polje, takoda stoji samo naslov i strelica da se prikaze u punoj velicini?

 • @drveni_advokat: Drago mi je da ti se dopada 🙂

  @Predrag Supurovic: Koliko vidim te opcije trenutno nema. Ono što ima jeste da mogu da se uklanjaju nazivi grupa, da pozadina može da bude potpuno prozirna, ali tu ideju još nisu ubacili, mada mi se dopada 🙂

 • Sličan program ovome je i BumpTop, koji omogućuje zidove sa 3 dimenzije tako da ima 3 puta više mesta. Ipak, isprobaću i ovaj program iako meni lično nijedan program ove vrste nije primenjliv.