Da li staviti sliku u CV?

p-cvNakon teksta o CV-u pokrenula se jedna lepa diskusija o tome da li sliku treba stavljati ili ne. Na kraju se ispostavilo da to može biti i diskriminatorski od strane poslodavca, ali ukoliko zanemarimo pravno pitanje, došli smo do zaključka da sliku treba stavljati u skladu sa ličnim željama i naznakama konkursa.

Ukoliko je u konkursu naznačeno da je potrebna slika šta ona raditi?
Komentari su se odnosili da ne treba stavljati slike sa žurke, sa slave… Već da to treba da bude profesionalna fotografija. U razgovoru sa Jelenom došao sam do još jednog vrednog zaključka. Sliku treba prilagoditi poziciji. Idealno bi bilo predstaviti sebe onako kako se vidite na toj poziciji. Ukoliko se radi o poziciji brend menadžera Nike-a, slikati se u odelu ispred Nike rafa, primera radi. Uz malo obrade fotografije sve se može napraviti. Tako na dodatni način možete da ostavite utisak na budućeg poslodavca.

Iako stoji da kada vam pogledaju CV fotografija verovatno neće biti ta koja će presuditi da li ćete biti primljeni ili ne, smatram da sve što može da olakša taj izbor treba uraditi.

Kada kupujemo štampač retko nam pada na pamet da bi bilo korisno da imamo usb sa prednje strane, ali kada dođemo u prodavnicu i vidimo da postoje i takvi, a da razlike u ceni nema, zašto taj ne bi uzeli?

Posebno bih se zahvalio učesnicima diskusije: Spider, momsab, Predrag Supurovic i Pedya

Da li vi pored prilagođavanja same biografije prilagođavate i sliku kada šaljete vaš CV?

Podeli 🙂Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Author: Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Vodi razvojni tim Kaywa-e u Beogradu. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu mobilnih tehnologija.

 • Moja preporuka je da se slika ni u kom slucaju ne stavlja na CV koji cete ostaviti na sajtovima za zaposljavanje ili u profilima koje tamo kreirate.
  U suprotnom, nemojte se iznenaditi ako se vas profil sa sve slikom nadje na sajtu za upoznavanje koji ima istog vlasnika kao i ovaj na kom aplicirate.
  Govorim iz licnog iskustva.

 • Hvala na savetu. Mislim da takav rizik postoji gde god da okačimo našu sliku, ali ono što jeste dodatna opasnost je pristup našim podacima. Žao mi je zbog tvog iskustva, te se nadam da će neki od nas naučiti iz njega 🙂

  p.s. dobrodošao na blog
  p.p.s. imao si , u adresi bloga pa sam ti ispravio

 • so se on-line CVjeva tice, slika dolazi u obzir samo na proverenim mestima poput LinkedIn
  Cvele, ko zna, mzoda si to i dozvolio ne priemtivsi ultra sitnna slovca 😉

  p.s. Prokko, kad kazes Jelena mislis na oblacka? 🙂

 • Koliko zapravo čitate te duge textove kada prihvatate uslove kačenja svog materijala? Ja znam da ja to zaista retko radim.

  p.s. Mislim na Oblačka 🙂

 • 🙂

  Iako znam vrednost slike, nekako nemam srece da nadjem odgovarajucu kad mi treba…u jedan CV sam stavila sliku iz turistickog autobusa u Njujorku koja je sasvim prikladna, naravno, za http://www.Gdestinacija.com . I verovatno ni za sta vise! Ali, dobila sam posao…

  Srecom, slika nije presudna. Dokle god nije u cvecu, sa svadbe i dokle god se ne vide necije ruke i ramena koja ste cropovali, skoro da je sve ok 😀

  Ovo je jako korisan link http://znanje.infostud.com/saveti/Dodatne_male_cake_za_pisanje_biografije/35

 • Hvala puno na linku. Zaista ima obilje korisnih saveta, od kojih smo neke već pomenuli 🙂
  Slažem se da slika nije presudna, ali može da pomogne, ali i da odmogne.

  Tvoj slučaj je odličan primer kako nekovencionalna slika na pravom mestu može biti pun pogodak.