p-cvMnogo je dobrih uputstava za pisanje radnih biografija, ali evo par saveta koji su možda ređe viđene na domaćem internetu:

  1. Prilagodite ga funkciji i kompaniji
    Svaka firma i funkcija zaslužuju da joj posvetite posebnu pažnju. Istaknite ono što je za tu funkciju najbitnije. Ukoliko se radi o poslu PR-a njih verovatno ne zanima da li ste učestvovali na seminaru o zdravoj ishrani, ali će im biti važan podatak da ste gostovali na televiziji.
  2. Kvantifikujte podatke
    Svaki podatak je mnogo verodostojniji i upečatljiviji ukoliko možete da ga iskažete u brojkama. Mnovo veći utisak ostavlja podataka “povaćana prodaja za 50% u periodu od 6 meseci” nego “povećana prodaja”. Ukoliko se radi o poznavanju engleskog “prevod više od 1000 strana sa engleskog na srpskom i učestvovanje na 3 međunarodne konferencije” daje mnogo više značaja vašim sposobostima nego “vrlo dobro poznavanje engleskog jezika”.
  3. Sažmite ga
    CV nije mesto za pisanje romana. Ne bi trebao da bude duži od dve strane jer vam to daje dovoljno prostora da kažete najbitnije vaše osobine i stavke iz poslovne karijere, a sa druge strane ne opterećuje osobu koja pregleda CV-e.
  4. PDF je vaš prijatelj
    Doc. format nije preterano popularan zbog mogućnosti ubacivanja virusa i crva. Zbog toga se predlažu alternativni formati poput .rtf. Najzgodniji se ipak čini PDF jer je on lako čitljiv na svakoj platformi što mu daje veliku prednost. Takođe ste sigurni da ukoliko poslodovac odštampa vaš CV on će izgledati upravo onako kako ste ga vi zamislili.
  5. Reference
    Kada god možete napišite kontakt osobe koje mogu da potvrde vaše navode. Bilo da se radi o vašem bivšem kolegi, poslodovacu ili učesniku na konferenciji. Odaberite osobe koje će vas sigurno predstaviti u najboljem svetlu.