Categories
Komunikacija

A mislio sam da je kupovina klime jednostavna…

p-zbunPošto je došlo vreme da se i moja seka ponovi klima uređajem krenusmo u detaljnu proveru tržišta i informacija. Kako ona želi Samsung tako nam se i izbor modela na našu veliku radost smanjio. Odabrasmo jedan zanimljiv i tu počinju dogodovštine…

Koliko mislite da je teško dobiti informaciju o produženju garancije? To bi trebala da bude najnormalnija stvar i informacija koju bi svaki prodavac morao da ima. Da nije tako pobrinuli su se u Tehnomaniji i Tehnomarketu.

Razgovor sa Tehnomanijom:

Ja:Dobar dan

Prodavac: dobar dan

J: Interesuju me Samsung klima uređaji… Da li imate taj model… Da li mi možete reći da li garancija može da se produži…

P:Znate mi nabavljamo klime preko Stav-a, a KKelectronic (tehnomarket) produžava, znate Stavne produžava garanciju.

J: Maločas sam zvao Stav i rekli su mi da oni produžavaju garanciju za klime koje su kupljene kod njih, ali da ne produžavaju za one nabavljene od vas.

P: bla bla bla ista priča ko maločas

J: Da li vi možete da produžite garanciju ili ne?

P: Ne možemo.

J: Hvala doviđenja

Mislio sam da od ovoga gore ne može, ali sam onda pozvao Tehnomarket.

J: Dobar dan mene zanimaju Samsung klima uređaji hteo…

P: Samo trenutak … TUP

Javlja se ženska osoba
J: Dobar dan mene zanimaju Samsung klima uređaji hteo…

P: Samo trenutak saću da pozovem koleginicu… TUP

Javlja se druga ženska osoba
J: Dobar dan mene zanimaju Samsung klima uređaji

P: Izvolite

J: Zanima me kolika je garancija na njih

P: Jedna godina

J: Ali na vašem sajtu piše da je dve godine?!

P: Na Samsung klima uređaje dajemo jednu godinu garancije

J: Dobro, a da li može da se produži kod vas

P: To ne bih znala morate da pozovete servis, verovatno može…

Nastavili smo razgovor oko modela ali bez većeg uspeha jer je pokušavala da mi proda Mideu pošto Samsunga maltene ni nemaju

Razgovarah i sa servisom koji produžava njima garanciju i posle malo više naganjanja dobih informaciju da to može ali samo u trenutku kupovine i da u suštini nije skupo.

Na kraju svega ko je lud a ko je zbunjen. Ja sam očigledno lud što kupujem Samsung klimu, a zbunjeni su svi prodavci, a najzbunjeniji su u servisu Stav-a kojima tek ništa nije jasno…

I nakon svega…

Ovo samo govori o tome koliko su obučeni naši prodavci. Zvao sam neke od naših najvećih prodavnica i dobio sam ovakve odgovore, šta onda očekivati od manjih radnji. Siguran sam da mi imamo mnogo odličnih prodavaca, samo što nažalost mislim da imamo još više loših koji su se na toj poziciji našli zato što su morali, a ne zato što su hteli. Koji nemaju dan obuke o komunikaciji sa klijentima, načinu davanja informacija, javljanju na telefon… Toliko mnogo stvari može sa tako malo truda da se unapredi, a opet niko na to ne obraža pažnju.  Zbog male “uštede” firme mogu izuzetno mnogo da izgube, samo što se nažalost edukacija i usavršavanje uglavnom vide kao trošak, a ne kao investicija.

Hvala što deliš 🙂
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

By Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin i Aleksin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Head of product u LeanPay, fintechu koji je napravio platformu za plaćanje na rate u radnji ili online. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu digitalnih tehnologija.