A mislio sam da je kupovina klime jednostavna…

p-zbunPošto je došlo vreme da se i moja seka ponovi klima uređajem krenusmo u detaljnu proveru tržišta i informacija. Kako ona želi Samsung tako nam se i izbor modela na našu veliku radost smanjio. Odabrasmo jedan zanimljiv i tu počinju dogodovštine…

Koliko mislite da je teško dobiti informaciju o produženju garancije? To bi trebala da bude najnormalnija stvar i informacija koju bi svaki prodavac morao da ima. Da nije tako pobrinuli su se u Tehnomaniji i Tehnomarketu.

Razgovor sa Tehnomanijom:

Ja:Dobar dan

Prodavac: dobar dan

J: Interesuju me Samsung klima uređaji… Da li imate taj model… Da li mi možete reći da li garancija može da se produži…

P:Znate mi nabavljamo klime preko Stav-a, a KKelectronic (tehnomarket) produžava, znate Stavne produžava garanciju.

J: Maločas sam zvao Stav i rekli su mi da oni produžavaju garanciju za klime koje su kupljene kod njih, ali da ne produžavaju za one nabavljene od vas.

P: bla bla bla ista priča ko maločas

J: Da li vi možete da produžite garanciju ili ne?

P: Ne možemo.

J: Hvala doviđenja

Mislio sam da od ovoga gore ne može, ali sam onda pozvao Tehnomarket.

J: Dobar dan mene zanimaju Samsung klima uređaji hteo…

P: Samo trenutak … TUP

Javlja se ženska osoba
J: Dobar dan mene zanimaju Samsung klima uređaji hteo…

P: Samo trenutak saću da pozovem koleginicu… TUP

Javlja se druga ženska osoba
J: Dobar dan mene zanimaju Samsung klima uređaji

P: Izvolite

J: Zanima me kolika je garancija na njih

P: Jedna godina

J: Ali na vašem sajtu piše da je dve godine?!

P: Na Samsung klima uređaje dajemo jednu godinu garancije

J: Dobro, a da li može da se produži kod vas

P: To ne bih znala morate da pozovete servis, verovatno može…

Nastavili smo razgovor oko modela ali bez većeg uspeha jer je pokušavala da mi proda Mideu pošto Samsunga maltene ni nemaju

Razgovarah i sa servisom koji produžava njima garanciju i posle malo više naganjanja dobih informaciju da to može ali samo u trenutku kupovine i da u suštini nije skupo.

Na kraju svega ko je lud a ko je zbunjen. Ja sam očigledno lud što kupujem Samsung klimu, a zbunjeni su svi prodavci, a najzbunjeniji su u servisu Stav-a kojima tek ništa nije jasno…

I nakon svega…

Ovo samo govori o tome koliko su obučeni naši prodavci. Zvao sam neke od naših najvećih prodavnica i dobio sam ovakve odgovore, šta onda očekivati od manjih radnji. Siguran sam da mi imamo mnogo odličnih prodavaca, samo što nažalost mislim da imamo još više loših koji su se na toj poziciji našli zato što su morali, a ne zato što su hteli. Koji nemaju dan obuke o komunikaciji sa klijentima, načinu davanja informacija, javljanju na telefon… Toliko mnogo stvari može sa tako malo truda da se unapredi, a opet niko na to ne obraža pažnju.  Zbog male “uštede” firme mogu izuzetno mnogo da izgube, samo što se nažalost edukacija i usavršavanje uglavnom vide kao trošak, a ne kao investicija.

Podeli 🙂Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Author: Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Vodi razvojni tim Kaywa-e u Beogradu. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu mobilnih tehnologija.

 • strašno. tolika neodgovornost poslodavaca i sve šta se dešava u ovoj zemlji mi se iskreno gadi.
  nije to samo primer sa prodavnicama tehničke robe, već u globalu, kada uđeš u prodavnicu, mrze te što si ušao (čast izuzecima kojih naravno ima). a informaciju o proizvodu ne možeš dobiti ni za lek. čak se i ne potrudi da je potraži.

 • Neodgovornosti svuda ima. Pisala si i ti o našoj dragoj birokratiji, šta tek o njima reći… Em ih plaćaš em te zavlače…

  Zato se valjda i iskreno oduševimo kada vidimo normalnog prodavca, koji želi da udovolji tvojim potrebama a ne da ti proda najskuplju robu. Još kada se i razume malo više u proizvod koji prodaje eee… pa to je prosto neverovatan doživljaj. Svojevremeno kada sam bio u Turskoj oduševila me je njihova poslovnost. Jesu oni možda naporni malo, ali će uraditi sve što je u njihovoj moći da ti od njih kupiš. Tada sam i pričao da ja kada budem imao svoju firmu da ću prodavce u Tursku na obuku da šaljem, sada posle par godina mislim da bih svoje ljude po raznim mestima u svetu slao, samo da vide koliko je dobro biti ljubazan i obučen i koliko je to velika prednost.

 • пошто си толико великодушан као послодавац ево ја први конкуришем 😀

 • Tek ću da počnem seriju textova o tome kako bi i šta voleo da funkcioniše u mojoj firmi, samo da joj smislim dobar naziv. Svaki predlog je dobrodošao 🙂 Onda ćeš se uveriti da zaista imam dobre ideje, a što se tiče tvoje aplikacije, pošto si se prvi prijavio imaćeš određenih beneficija, ali mi svakako godi tvoja želja da konkurišeš 🙂

 • Nisam čitao ceo tekst, ali poznajem dečka koji drži

  http://www.klimauredjaji.com

  pa rekoh da podelim

 • Hvala na linku, veoma zanimljiv sajt sa dosta korisnih informacija, samo mu fali još dorade poput broja glasova, filtriranja uređaja po karakteristikama pa da bude još funkcionalniji.