Time management je mit – 1./11

bizzztime-management1Predstavio sam vam do sada dva članka sa savetima, ali verujem da tek ovaj  pogađa u pravu suštinu problema – vreme je ograničeno.

 1. Time management je mit
  To je zapravo potpuno tačno, jer dan ima 24 časa i vi po tom pitanju ne možete ništa da uradite. Možete samo da svoje obaveze  i svoje vreme prilagodite tim ograničenjima. Što budete bolji u tome to ćete se manje imati potrebe za dodatnim satim (eh kad bi dan trajao 48 sati…) 
   
 2. Otkrijte gde “gubite” vreme
  Koje su to dnevne aktivnosti koje vam svakoga dana oduzimaju suviše vremena. Da li su to privatni pozivi na poslu, da li je to chatovanje, facebook… Kada ih definišete razmotrite kako možete da smanjite svoje gubitke. 
   
 3. Postavite ciljeve time management-a 
  Šta je to što vi zapravo želite da postignete? Da li je to pridržavanje rokova, da li je to vreme za porodicu? Šta je tačno vaša motivacija  da se promenite, jer o tome se zaista radi. Vi želite da promenite vaše ponašanje kako bi imali dovoljno vremena da postignete ono što želite.     
   
 4. Sprovedite plan u delo
  Kada ste postavili ciljeve, napravite plan kako da do toga dođete i potom ga implementirajte. Da li to znači da nećete svakoga dana posle posla ići na piće sa koleginicama, već ćete dva dana u nedelji odvojiti da se vidite sa starim prijateljima, ili ćete preskočiti jedan odlazak na fudbal da bi iznenadili voljenu osobu, izbor je samo vaš.    
 5. Koristite alatke za time management 
  Niko od nas nije savršen stoga iskoristite benefite dodatnih alata koji vam mogu olakšati svakodnevne aktivnosti. Kao što sam već pisao, zakažite sebi ručak ukoliko je to jedini način da odete na njega. Napravite podsetnike, liste obaveza, sve što vam je potrebno da biste bili optimalno pripremljeni za još jedan dan.  
   
 6.  Prioriteti
  Svaka lista sadrži ovaj savet, pa tako i ova. Napravite svoje prioritete i pridržavajte ih se. To je jedini način da uradite ono što se od vas traži na najbolji mogući način. Odredite potrebno vreme za svaku aktivnost i vidite koliko zaista toga možete da uradite.    
   
 7. Delegirajte
  Iako se čini da je sve najjednostavnije uraditi sam i da je to jedino moguće rešenje, istina je obično drugačija. Ukoliko imate firmu napravite takvu selekciju kadrova da imate na koga da prebacite zaduženja. Ukoliko ste menadžer odaberite kvalitetne saradnike na koje možete da se oslonite. Ukoliko nemate mogućnosti da birate saradnike, onda imate mogućnost da se sa njima upoznate, da vidite ko poseduje kakvo znanje i kako da svi iz međusobne saradnje izvučete najviše. Postoji šansa da se među vama krije ekspert za Exel koji bi posao za koji je vama potrebno sat vremena završio za 15 minuta. Zašto to ne iskoristiti?    
   
 8. Stvorite rutinu
  Što je pritisak veći oni koji uspeju da zadrže svoju rutinu imaće više uspeha i manje stresa.    
   
 9. Postavljajte vremenska ograničenja za zadatke
  Nije teško proveravati mejl dva sata, ali se mnogo vremena na to izgubi. Odvojite vreme koje vam je zaista potrebno, bilo da je to pola sata ili sat ili više, ali pridržavajte ga se. Ukoliko ste već napravili plan dnevnih aktivnosti svako kašnjenje započinje lančanu reakciju i utiče na sve ostalo.     
   
 10. Organizujte vaš kompjuter
  Ukoliko vam se dešava da morate dugo da tražite fajl ili mejl to govori o tome da bi vašem kompjuteru sistematizacija veoma pogodovala. Napravite odgovarajuću strukturu direktorijuma kako u inbox-u tako i na hard disku. (ako vam ovo ipak zvuči komplikovano Everything bi vam mogao pomoći da veoma brzo doćete do potrebnih fajlova)     
   
 11. Kada već morate da čekate iskoristite to vreme 
  Svakoga dana na nešto čekamo. Bilo da je u pitanju odgovor na mejl da možemo da krenemo sa radom na projektu, bilo da se radi o komentaru na prezentaciju koju upravo završavamo, čekamo kod zubara, čekamo da dođe prevoz… Da ne bi uzalud “ubijali vreme” možete da pregledate izveštaje, čitate publikacije, slušate audio knjige … 

Koje se vama pravilo najviše dopada?

Izvor: 11 Time Management Tips

Originalna slika

Hvala što deliš 🙂
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin