Upravljanje vremenom – 10 jednostavnih saveta

bizzz
time-management
 1. Ne ostavljajte mejl za kasnije  
  Ukoliko ste već posvetili određeno vreme čitanju mejla odma na njega i odgovorite ako imate sve potrebne informacije. Ukoliko ga ostavite za kasnije velika je verovatnoća da će se nakupiti mejlovi pa samim tim i smanjiti kvalitet vašeg odgovora.  
   
 2. Fokusirajte se na jednu aktivnost
  Svi volimo da radimo više stvari istovremeno, ali jako je mali broj ljudi koji uspevaju da zaista sve aktivnosti odrade na adekvatan način. Obično nešto mora da istrpi.  
   
 3. Radite prvo najvažnije stvari
  Ukoliko posvetite vreme kada ste najplodonosniji radeći najvažnije zadatke najveće su šanse da ćete ih uraditi na najbolji mogući način.  
   
 4. Proveravajte mejl u redovnim intervalima  
  Ljudima je potrebno da znaju kada mogu da dobiju odgovor od vas. Nije im bitno da ga dobiju istog trenutka, već da znaju do kada će ga dobiti. Ako je nešto zaista hitno, pozvaće vas zar ne?
   
   
 5. Organizujte svoj bookmark
  Koliko puta ste samo tražili adresu koju znate da imate tu negde? Koristite sajtove koji vam u tome mogu pomoći poput del.icio.us  i pojednostavite sebi život.  
   
 6. Znajte kada dajete najbolje rezlutate
  Ukoliko dajete najbolje rezultate ujutru, tada uradite najvažnije zadatke, ukoliko vam je potrebna kafa da bi ste se potpuno razbudili i produktivniji ste oko podneva onda je to pravo vreme da uradite najvažniji posao.
   
   
 7. Posmatrajte i optimizujte svoje aktivnosti
  Većina stvari koju radimo svaodnevno možemo da optimizujemo. To može da bude ušteda od samo nekoliko sekundi po aktivnosti, ali to na kraju dana može da donese nekoliko minuta, što na godišnjem nivou dosta donosi vremena za druge aktivnosti. Možete napraviti prečice da biste brže dolazili do programa pomoću alatke Rocket dock ili neke slične, možete napraviti template-e za mejlove, videti kako da brže unosite podatke u program, sve što vam može na duži rok doneti uštedu vredi uloženog trenutnog vremena.
   
   
 8. Olakšajte sebi započinjanje projekata
  Kažu da nije teško završiti projekat, ali ga je teško početi. Koliko puta ste samo čuli: sutra počinjem da se zdravo hranim, sutra krećem u teretanu, sledećeg semestra upisujem kurs… Zašto ne danas? Zašto ne sada?  
   
 9. Napravite dnevne liste stvari koje želite da uradite
  Ukoliko imate jasnu sliku šta vas očekuje tokom dana i pritisak će biti mnogo manji. Objekat koji vidimo čini nam se mnogo bliži od onoga iza ćoška.
   
 10. Usporite
  Imati dobar time management ne znači rešavati situacije čim se dogode. Određivanje njihove važnosti je takođe ključno u donošenju dobrih odluka. Ukoliko radite strateški plan ili budžet za narednu godinu, to je mnogo važnije nego odgovaranje na mejl koji je upravo stigao, a tiče se aktivnosti koja počinje za mesec dana. Usresredite svoju koncentraciju na jednu stvar i rezultati neće izostati.

Osnovu ovog teksta čini odličan članak Penelope Trunk “10 tips for time management in multitasking world“, dok su komentari delimično njena, delimično moja zapažanja.

Koje su vaše taktike da se izborite sa svakodnevnim zadacima?

Izvor: Penelope Trunk

Podeli 🙂Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Author: Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Vodi razvojni tim Kaywa-e u Beogradu. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu mobilnih tehnologija.

 • Pingback: prokka « koornk()

 • Dobri su saveti ali teško primenljivi za ženski rod. Bar za zaposlenu freelance mamu 😉

  Koliko god se dobro organizovala uvek će mi lista biti poremećena. U svakom slučaju vredi poraditi na nekim koracima.

  Jedino se ne slažem sa konstatacijom da je teško početi. Taj mi deo nikad nije bio težak, već mi je problem uvek zaključiti projekat. Ostaju repovi…

 • Dobrodošla najpre na blog 🙂

  Zaposlena freelance mama može da iskoristi bar po neki savet poput dnevne liste zadataka, provere mejla u definisano vreme, optimizacija aktivnosti… Retko ko će uspeti baš sve da ispoštuje ali ako uspemo bar 5 minuta dnevno da uštedimo to nam godišnje donosi mnogo sati koje možemo da iskoristimo na pametniji način.

  Slažem se sa tobom i za repove i projekte, u trenutku kucanja imam oko 4 započeta projekta sa strane koji su osmišljeni, započeti i… ostavljeni zubu vremena. Mogli bi da smislimo kako da jednostavnije dođemo do kraja započetog, to bi bilo štivo vredno čitanja 🙂

 • Saveti su odlični, ali ja najbolje funkcionišem u svom kreativnom haosu. Mozak mi ceo dan radi 300 na sat…znam, neophodna mi je pauza i odmor, ali ako bih zastala moj rad ne bi bio dovršen. Još uvek mogu i umem da radim više stvari odjednom i da na kraju sve bude kako želim. Znači moja taktika je da nema taktike. 300 na sat, pa na kraju dana sve dođe na svoje. 😀

 • Vidim dobro si proučio tekstove na copybloger.com, tako treba 🙂

 • Nisam još, tek sam danas otkrio tu riznicu saveta. Za sada sam se oslanjao na Eniacovo – http://www.eniax.net i Milosevo – http://www.milosblog.com znanje 🙂

  p.s. Dobrodošao 🙂