Optimizacija sajta

optimizacijaŠto je sajt lepši za oko to je obično i glomazniji. Velika količina slika, koda, zahteva… Sve to usporava vreme učitavanja sajta te sa jedne strane udaljava potencijalne posetioce, a sa druge podiže opterećenje servera. Dakle ni jedno ni drugo po vaše posetioce nije dobro. Čitajući o načinima kako da unapredim blog, naišao sam na link ka analyze.websiteoptimization.com koji na izuzetno pregledan način daje izveštaj o vašoj stranici. Tačan broj slika, veličina svega što se učitava (skripte, html strane, slike…) sve je sortirano po veličini, daje predloge kako da se smanji css, kako da se html sredi. Kada sam uradio prvu analizu prva strana je imala preko 500 Kb, samo optimizacijom slika sam smanjio na oko 220 Kb i time praktično upola skratio vreme otvaranja sajta. Postoji još mogućnosti za optimizaciju koda tako da se nadam da ću uspeti još više da “olakšam” i poboljšam sajt.

Podeli 🙂Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Author: Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Vodi razvojni tim Kaywa-e u Beogradu. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu mobilnih tehnologija.

 • fala na linq 🙂

 • Molim druže 🙂
  Kolko videh dosta ljudi je kliknulo da proveri 🙂

 • Zgodan alat. I eto, da nije komentara gore ne bih imao pojma da to drži naš čovek. 🙂

 • Analiza mi se veoma dopada, ali u poslednje vreme vise koristim Firebug extenziju za Firefox i sa njom Yslow dodatak. Cini mi se da je ta kombinacija najelegantnije resenje za proveru sajta.
  p.s. dobrodosao na blog i drago mi je sto i ti pises o SEO optimizaciji pa ce tu neke lepe stvari moci da se procitaju (a i vec mogu)
  p.p.s. mislim samo da ovaj servis ne drzi nas covek i da mi se momsab samo zahvaljivao na linku 🙂

 • Hvala na dobrodošlici.
  A ja mislio Momasab se zahvaljuje na linku u postu. 🙂