christmas-listPočela je i Nova godina i prođe već ceo dan koji je protekao u jednoj krajnje opuštenoj atmosferi. Šta bi tada radili nego puštali da nam misli lutaju. Kako sam već zakupio nekoliko domena koji već godinu dana praktično prazni stoje rešio sam da ih malo sredim. Krenuh tako prvo da obnovim domen. Pošto je u pitanju .indo na godday-u koji me je koštao smešnih 0.99$ kada sam ga kupovao sadašnja cena od 7.99% je izgledala velikom. Tražio sam pola sata ne bi li uštedeo neki dinar i nisam uspeo. Samo sam potrošio pola sata na ništa praktično, a u najboljem slučaju uštedeo bih 60 dinara. Dakle bačeno vreme.

Savet #1 
Razmislite da li uloženo vreme opravdava mogući dobitak pre nego što krenete sa radom

Potom sam se posvetio drugom sajtu i opet proveo izvesno vreme tragajući za adekvatnom skriptom koju bih postavio na njega kako bih moju osnovnu zamisao ostvario. Posle mnogo uzaludnih pokušaja na trenutak sam zastao i zapitao se: “kome to zapravo treba?”. HTML sajtova je sve manje, open source rešenja su vrlo jednostavna i za instalaciju i za održavanje. Ukoliko se neko malo samo potrudi biće mu lakše da sam napravi ceo sajt, nego da implementira ono što sam ja želeo da mu ponudim (radi se o skripti za glasanje). Nakon svega shvatio sam da zapravo trošim vreme na promašenu ideju.

Savet #2:
Pre nego što napravite proizvod ili uslugu razimsliti da li je ona zaista ikome potrebna i da li je postoji odgovarajuće tržište za nju

Kao što vidite da sam malo više planirao i razmišljao mnogo bih bolje mogao da iskoristim vreme. Ja nažalost uglavnom volim da idem sistemom “pokušaja i pogrešaka”, dok smatram da je mnogo ispravnije prvo razmisliti o mogućim dobicima i gubicima i tek onda krenuti. Danas je nikada lakše pokrenuti sajt.

Pravo je pitanje da li je uloženo vreme, koje je kao što već napomenuh jedan od najskupljih resursa, zaista opravdano?

Stoga pre nego što počnete sledeću stvar da radite napravite mini plan. Bilo da se radi o odlasku na pijacu, odmoru, malom ili velikom šopingu, pisanju mejlova ili nečem trećem, biće vam mnogo jednostavnije ako imate tačnu ideju šta želite i koliko ste spremni za to da date.