Meridijan banka – muka moja

Nekada davno pre 3 godine ili možda i više zaleteh se ja tako i odoh u ovu banku da otvorim račun. U početku to beše lepa priča. Relativno blizu kuće. Relativno ljubazno osoblje. Dobri uslovi za studente. E banking. Besplatne tri paltne kartice uključujući i moju omiljenu Visa Clasic kojom mogu da plaćam na Internetu. Sve u svemu preporučivah je svima.

Potom dođoše malo lošija vremena. Izuzetno spora i neefikasna služba u filijali na Slaviji. Zatvaranje druge filijale na Slaviji. Promena mesečnog iznosa koji naplaćuju.

Potom dođoše još lošija vremena. Središe oni lepo svoje filijale u Beogradu da lepo izgledaju, ali… Neko vrlo “mudar” odredi im radno vreme od 9-17h. Kako oni zamišljaju da neko ko radi obično upravo u to vreme dođe do njih i završi neki posao? Zar treba da uzimam slobodan dan u firmi ili da izlazim sa posla ranije zato što su “mudraci” odlučili da je to zapravo banka za nezaposlene? Govorim o primerima dve filijale na Slaviji i Terazijama koje su u samom srcu grada. Nekada je ona na Terazijama duže radila i radnim danom i subotom, ali sada što je sigurno sigurno i oni se pakuju u 17h, a subotom odmaraju. Glavna filijala u Kolarčevoj subotom radi do 12 ili 13h. Tako mi rekoše tamo na ulazu. Gde je tu ikakav benefit za korisnike?

Sajt je tek posebna muka. Prosto neverovatno zvuči da je skoro nemoguće doći do spiska filijala po gradovima. To je posao od 15 minuta, ako i toliko nekome treba da prekopira podatke iz word dokumenta na web stranu. Zašto to nije urađeno? Imaju sajt preko 3 godine, a on služi čemu? Vesti se objavljuju samo nekoliko puta godišnje, tako da ni ažuran nije.

Ljubaznost i informisanost osoblja je opet diskutabilna. Pošto sam polomio disk za e-banking, moja devojka je otišla do banke da ih pita kakva je procedura da izvadim novi. Rekoše joj da to mora u glavnoj filijali u Kolarčevoj i da joj oni ne mogu pomoći. Konkretan razgovor se odvijao u filijali u Makedonskoj. Po dobijanju te informacije zvao sam call centar u Novom Sadu da bi mi rekli da u bilo kojoj filijali mogu da naručim novi disk i da to treba da platim 600 dinara kako mi je i naznačeno prilikom prijave za tu uslugu. Da platim nikakav nije problem, ali da me neko šeta to već jeste. Zbog čega se zapošljavaju nestručni ljudi? Mislim da je mnogo veći problem u tome što oni nisu adekvatno obučeni. Ne poklanja se dovoljno pažnje i vremena da se oni obuče na pravi način kako bi adekvatno mogli da odgovore pitanjima korisnika. Da li zaista misle da ih klijenti neće napustiti ukoliko budu iziritirani njihovim zaposlenima, čak iako su im tu uslovi slični kao i na drugim mestima?

Hvala što deliš 🙂
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

Author: Prokka

Jovan Milićević Prokka, Lukin tata, Jelenin muž. Dipl. ing. Fakulteta organizacionih nauka. Head of product u LeanPay, fintechu koji pravi platformu za plaćanje na rate. Uživa u menjanju sveta na bolje kroz upotrebu digitalnih tehnologija.

 • meni je toliko muka od banaka, u globalu svih, da ne znam stvarno šta da ti kažem . . . plaćam u banci koja mi je najbliže kući, a novac podižem isključivo na bankomatima, da ne bih dolazila u bilo kakav kontakt sa njima . . . još moja mama ima kredit u banci i skoro nam je stiglo preporučeno pismo kako povećavaju stopu kamate 😀 šta reći . . .

 • prokka

  Divne li čestitke. Ja tih problema nemam jer meni od moje banke ništa ni ne stiže… A što se tiče podizanja takođe uvek podižem na bankomatu, mada je razlog tome što mi je on najzodniji jer mi je na putu od kuće do posla, inače bih išao i do banke, pošto i dalje ne verujem mnogo bankomatima. Tačnije verujem da su mlađani i nešto iskusniji lopovi sve veštiji u postavljanju čitača kartica i kamerica.

 • ordomundi

  Мислим да њих уопште није брига да ли ће клијент напустити њихову банку. Једном сам дошао да проверим стање на рачуну око 4 поподне једног радног дана да би ми службеница на шалтеру (радиио је само један шалтер) рекла да не може да ми провери стање јер има нека друга посла!!! Једном су ми украли личну карту док сам отварао рачун у Комерцијалној банци и регистровали предузеће у привредном регистру наводећи моје име и презиме под оснивачем привредног субјекта.
  Нажалост, живимо у једној надасве неорганизованој и неправној држави. Не само да је држава преварант, него је и приватни сектор пун неписмених, покварених и нељубазних персона. Код нас изгледа не важи правило да онај ко плаћа услугу или робу треба да добије примерен третман.

 • prokka

  Žao mi je zbog tvojih primera. Zvuči pomalo neverovatno koliko bezobrazluka sebi dozvoljavaju, ali ono što je najgore od svega jeste što i kada se otkrije da su napravili veliku grešku što se ništa ne dešava. Novine su pune izmišljenih senzualističih tekstova. Istraživačko novinarstvo je odavno spalo na niske grane, jer takva vrsta nije dovoljno profitabilna. Čast izuzecima naravno. Većina ipak verujem da misli da je mnogo lakše ispričati kako je ta i ta osoba viđena u tom i tom donjem vešu nego da se malo raspitaju kod građana šta se dešava, šta im smeta, šta mogu da urade, kako mogu da doprinesu opštem dobru… Ali ko bi to još čitao?